Lichamelijk herstel en veranderingen na de bevalling

Eline Schermer, 2018-06-30

Ben je net bevallen? Gefeliciteerd! Of misschien ben je nog (hoog) zwanger. In deze blog post deel ik in ieder geval de veranderingen van je lichaam na je bevalling en een aantal tips waar je op kunt letten om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen!

Baarmoeder

De eerste zes weken na de bevalling is je baarmoeder hard aan het werk om terug te krimpen naar het formaat van voor je zwangerschap. Dit gaat gepaard met samentrekkingen welke voelt alsof je menstrueert. De eerste dagen kun je flink wat bloed verliezen waarna dat steeds minder wordt (afscheiding zal eerst helderrood van kleur zijn, daarna bruin en tenslotte lichtgeel). Let wel op: als het van rood naar bruin en geel en daarna weer naar rood ziet gaan, dan is het een teken dat je het rustiger aan moet gaan doen. Vraag bij twijfel je verloskundige om advies.

 

Buik & Rug

Tijdens de zwangerschap zijn je buikspieren uitgerekt en dunner geworden. Klinkt vrij negatief en heftig maar dit was simpel weg nodig om er voor te zorgen dat je baby kon groeien in jouw buik. Deze spieren zijn o.a. ook verantwoordelijk voor het bewegen van je ruggengraat. Ze zorgen ervoor dat je je ruggengraat recht houdt en je heb ze nodig als je weer een platte (of soort van platte) buik wilt hebben.

Bij activiteiten waarbij je je buikspieren nodig hebt, zoals het optillen van je kindje, merk je dat je buikspieren nog niet hun oude kracht terug hebben. Hierdoor kunnen je rugspieren extra belast worden waardoor er rugklachten kunnen ontstaan.

Helaas gebeurt er alleen niet veel met je buikspieren als je er zelf niet actief mee aan de slag gaat en is het daarom van belang dat je zo snel mogelijk weer start met het trainen van je diepergelegen buikspieren (met een duur woord je transversus abdominis).

Tip: Trek voorzichtig je navel naar je ruggengraat, hiermee span je je diepergelegen buikspieren aan. Houd je rug mooi recht en sluit je ribbenkast (daarmee zorg je er voor dat je door je buik blijf ademhalen!). Bij elke activiteit, zoals het optillen van je kindje let je hier extra op en zorg je er ook voor dat je je ademhaling niet klem zet. (In het kort: navel in, rug recht, ribbenkast sluiten, blijven ademhalen door buik).

 

Bekkenbodem

Je bekkenbodemspieren zijn verantwoordelijk voor de bescherming van je buikorganen tegen de zwaartekracht. Tijdens je zwangerschap hing er natuurlijk extra gewicht aan je lichaam en hebben je bekkenbodemspieren het daardoor extra zwaar gehad. De spieren rekken op als je een natuurlijke bevalling hebt gehad en ze zijn extra belast als je perineum is ingescheurd of als je ingeknipt bent. Net als je buikspieren hebben deze bekkenbodemspieren rustige, opbouwende oefeningen nodig om weer te herstellen. Niet actief werken aan het herstel van je bekkenbodem kan resulteren in bijvoorbeeld incontinentie.

 Tip: Ga liggen op de bank of bed en ontspan je bil en buikspieren. Probeer je bekkenbodem te vinden en span deze voorzichtig aan (zorg er voor dat je dus niet je bilspieren aanspant). Adem uit bij het aanspannen en adem in bij het ontspannen. Na elke aanspanning adem je eerst even een paar keer via je buik in en uit waarna je je bekkenbodem weer voorzichtig aanspant. Begin eens met 10 herhalingen en dat 3 x op een dag, bouw het op naar 25 herhalingen. Als je bekkenbodem weer wat sterker is kun je ook sneller tempo oefenen.

 

Actief werken aan het herstel van je lichaam

Actief werken aan het herstel van je lichaam gaat veel makkelijker als dit samen kan met andere moeders! En wat is er leuker (en handiger!) dan je kindje gewoon mee te kunnen nemen? Kangatraining is een veilige en leuke postnatale workout voor jou als pas bevallen mama, om weer actief te werken aan het herstel van je lichaam. Hét grote voordeel, je hoeft geen oppas te regelen want je kindje gaat gezellig mee. Het eerste deel van de les doen we een aantal spierversterkende vloeroefeningen, daarna gaat je baby bij jou in de draagzak of draagdoek een gaan we een stuk dans doen maar ook oefeningen zoals squats en bekkenbodemoefeningen. Kangatraining is een complete workout – precies afgestemd op jouw lichamelijke veranderingen!

 

 

#fitness met je baby

#dragen en dansen

#workout met je baby

#sporten met je kindje

#sporten met je baby in draagzak

#sporten met je baby in draagdoek

#baby bootcamp

#mamababyworkout

#mamaworkout

#babyworkout

#carryworkout

#postnataletraining

#bekkenbodemtraining

#babyfitness

#mamafitness

#mamababyfitness

#draagworkout

#dragen

#dansen

#sportenmetjekindjeindraagzak

#sportenmetjekindjeindraagdoek

#dansenmetbaby

#draagdoek

#draagzak

#sportenmetjekindje

#fitnessmetjekindje

#sportenmetjebaby

#buggyworkout

#buggyfit